Trampkarze LKS "Wierchy" Pasierbiec - strona nieoficjalna

piątek

Sprawozdanie naszego trenera za 2014 rok

• autor: Admin, 2015-01-16 11:20

Sprawozdanie trenera klubu Mateusza Wrońskiego za 2014 rok na temat:

Ilości szkolonych zawodników, ich udziału w rozgrywkach i zawodach ligowych, współzawodnictwie sportowym, osiągniętych wynikach sportowych, wnioski na przyszłość.

Klub w Pasierbcu stawia na miejscowe dzieci i młodzież, czego efektem jest duża liczba chętnych miejscowych piłkarzy.

W Ludowym Klubie Sportowym „Wierchy” Pasierbiec jest łącznie 75 piłkarzy, objętych szkoleniem jest: 60 dzieci i młodzieży oraz 20 dorosłych piłkarzy /wychowanków/. Wszyscy zawodnicy mieszkają w Pasierbcu czy w okolicach, co jak na tak niedużą miejscowość można stwierdzić, że: Klub trenuje i wychowuje pasierbiecką młodzież.

W KLUBIE SĄ 3  DRUŻYNY LIGOWE – TRAMPKARZE, JUNIORZY I SENIORZY:

Pomimo braku odpowiedniej infrastruktury sportowej klub z Pasierbca posiada 2 grupy dziecięco-młodzieżowe biorące udział w rozgrywkach ligowych na szczeblu Limanowskiego Podokręgu Piłki Nożnej: Trampkarze w II lidze (rocznik: 2000-2003) i Juniorzy w II lidze (rocznik: 1996-1999).

Od sezonu 2014-2015 /reaktywowana po latach/ drużyna Seniorów występuje w ‘B’ Klasie. Od wiosny 2014 roku na treningi uczęszcza także młoda grupa Żaków i Skrzatów (rocznik: 2004-2007).

ROZGRYWKI HALOWE:

W 2014 roku drużyny z Pasierbca brały udział nie tylko w rozgrywkach ligowych Limanowskiego Podokręgu, ale i w turniejach, osiągając niemałe sukcesy na szczeblu powiatowym i gminnym. Poza tym, w sezonie zimowym 2014/2015 nasi Juniorzy Starsi i Seniorzy kolejny już sezon brali udział w rozgrywkach Ligi Limanowskiego Futsalu, gdzie rywalizowali z najlepszymi drużynami w powiecie, które grają w dużo wyższych ligach seniorskich.

Pod koniec ubiegłego roku, Klub wystawił 4 drużyny dziecięco-młodzieżowe w 4 kategoriach wiekowych podczas XXI Halowych Mistrzostw Limanowskiego Podokręgu ‘2014. Byli to: „Młodzicy” (2002-2003), „Trampkarze” (2000-2001), „Juniorzy młodsi” (1998-1999), „Juniorzy starsi” (1996-1997). Trzeba podkreślić, ze nie wszystkie kluby z Gminy Limanowa wystawiają wszystkie swoje drużyny na turnieje Podokręgu /chociaż mają warunki do trenowania/.

WAŻNIEJSZE SUKCESY W 2014 ROKU:

- „Wakacje z Piłką Nożną”: I MIEJSCE i tytuł „MISTRZ GMINY LIMANOWA” /Trampkarze/

- „IV Turniej Orlika o Puchar Premiera RP”: I MIEJSCE w eliminacjach gminnych /Orliki/

- „Otwarte Mistrzostwa w Piłce Ulicznej, Limanowa’2014”: III MIEJSCE /Juniorzy i Seniorzy/

TRENINGI - duże utrudnienia:

Podczas sezonu letniego 2014, z powodu braku własnego boiska, treningi odbywały się na orliku w Łososinie lub w Limanowej, czy Młynnem pod szkołą, łącznie 3-4 razy w tygodniu dla 3 grup wiekowych, osobno dla seniorów, juniorów i trampkarzy.

W zimie 2014, juniorzy i seniorzy trenowali 2-3 razy tygodniowo (hala, orlik, różne turnieje, liga halowa), a trampkarze i osobno orliki z młodzikami 2 razy w tygodniu (hala, orlik, turnieje). Klub korzystał niemal z każdej nadarzającej się okazji by trenować, max. na tyle na ile pozwalały /ubogie/ warunki.

W rundzie wiosennej i jesiennej 2014, treningi odbywały się 2-3 razy w tygodniu dla wszystkich grup ligowych plus mecze ligowe czy sparingi (wszystkie wyjazdowe).

W dodatku, wszystkie mecze ligowe czy sparingi w 2014 roku rozgrywane były na wyjazdach (remont stadionu „Wierchów”), co wiązało się z dużymi utrudnieniami i wzrostem kosztów przejazdu.

TRENERZY:

Dla niektórych dzieci nasz Klub jest praktycznie „drugim” domem, w którym czują się bezpiecznie i mogą dać upust swojej energii, która przeradza się w „pozytywną” energię. Dzieje się to głównie dzięki wykwalifikowanym i doświadczonym trenerom. Nie można zaprzepaścić szansy ponownego rozwoju Klubu, który 2 lata temu obchodził swoje 60-lecie istnienia.

W LKS „Wierchy” Pasierbiec jest obecnie 2 trenerów:

• I trener klubu: Mateusz Wroński, trener klasy UEFA’B’ i z licencją PZPN ‘B’, który zajmuje się szkoleniem wszystkich 3 drużyn oraz zawodami, rozgrywkami ligowymi, prowadzeniem strony internetowej, itp.
  • II trener: Damian Smoter – instruktor piłki nożnej, pomaga przy drużynie Trampkarzy.

CIĄGŁY NABÓR DO KLUBU:

Klub prowadzi cały czas nabór do klubu. Postępy sportowe w ciągu ostatnich 4 lat są widoczne, chłopcy grają chętnie w sparingach z drużynami z wyższych lig, ponieważ ich aspiracje sięgają wyżej niż obecna liga seniorów Klasy ‘B’. Cały czas pracujemy na nasz sukces, a chętnych dzieci i młodzieży wciąż przybywa.

Klub pomimo braku siedziby jest w trakcie rozkwitu... z szansą na jeszcze większy rozwój. Liczymy na to, mając duże oczekiwania wobec władz Gminy Limanowa, że zaczniemy otrzymywać taką pomoc, która pozwoli dogonić nam inne kluby w Gminie Limanowa w poziomie dotacji - z taką samą ilością drużyn ligowych /3 drużyny/

WNIOSKI NA 2015 ROK:

BRAK INFRASTRUKTURY SPORTOWEJ i BRAK PIENIĘDZY DLA TRENERA KLUBU

Potrzebne jest jak najszybciej właściwe i niezbędne zaplecze dla klubu, jak: szatnie, kantorek dla trenera i sędziów, pomieszczenie gospodarcze, łazienka, prysznice, itp. Wnioskujemy o jak najszybszą budowę klubowego budynku w Pasierbcu, ażeby można było w godnych warunkach trenować, a na jesień 2015 r. grać na zmodernizowanym stadionie LKS „Wierchy” Pasierbiec.

Nie tylko brakuje godnych warunków do grania, trenowania, ale i stosownego wynagrodzenia obu trenerom, w szczególności dla trenera Mateusza Wrońskiego, który od 4 lat pracuje w Pasierbcu na zasadzie wolontariatu i w dodatku dopłaca w kosztach do każdej z drużyn. Jeżeli ta sytuacja /finansowa/ nie zmieni się w 2015 roku, to wkrótce może okazać się, że nie będziemy już mieli trenera klubu, który poświęcałby tak dużo czasu dla dzieci i młodzieży, co trener Wroński z Limanowej.

Jest pewna granica poświęcenia – jeśli przekroczysz ten limit, to wtedy zacznie się tragedia. Dlatego każdy powinien być doceniony za swoją pracę. Nie chodzi tu o jakieś wielkie pieniądze, lecz za darmo nie można wykonywać /na dłuższą metę/ swego zawodu i ponosić koszty. Tym bardziej że mamy trenera z kwalifikacjami, który przez cały ten okres dojeżdżał busami, taksówkami, poniósł różne opłaty i czas, aby się ciągle dokształcać dla klubu, także pomógł uratować nasz klub od upadku.

Chcąc utrzymać rozwój sportowy i kulturalny w LKS "Wierchy" Pasierbiec na obecnym poziomie, NIEZBĘDNA JEST WYŻSZA DOTACJA Z GMINY LIMANOWA – w dodatku powstała drużyna Seniorów i kosztów jest dużo więcej. Nie sposób wobec tego działać bez godnych warunków w klubie, a także bez wsparcia finansowego; porównywalnego do innych klubów w Gminie Limanowa, które mają TAKĄ SAMĄ ILOŚĆ DRUŻYN WYSTĘPUJĄCYCH W LIDZE.

ZAKOŃCZENIE:

W Pasierbcu jest dobra atmosfera w klubie i to trzeba szczególnie podkreślić, tworzymy razem kolektyw, z którym nie tylko nastawieni jesteśmy na działania sportowe, ale i kulturalne, jak wspólne wycieczki, wyjścia w plener, wspólne palenie ogniska, wolontariat w zawodach sportowych, czynny udział w różnych imprezach, w których pomagamy lub bierzemy udział, np. w biegach górskich, w biegach na orientację, w turniejach charytatywnych, itp.

Trzeba się cieszyć, że dzieciom nadal chce się gonić za piłką, kiedy mają przecież tyle „pokus” i wszechogarniającą modę na siedzenie przed komputerem w domu, a w perspektywie czasu... krzywy kręgosłup i inne choroby, nałogi, które można uniknąć poprzez systematyczny i zorganizowany ruch.

Sport jest najlepszą alternatywą na spędzenie wolnego czasu i zarazem na ćwiczenie hartu ducha. Jest klub w Pasierbcu, który się nim zajmuje i trenerzy. Potrzeba jednak większego wsparcia i troski o dalsze funkcjonowanie klubu. Bez sponsorów i bez większego wsparcia Gminy nie podołamy tym wszystkim problemom i kosztom, by realizować działania statutowe, które i również wpisane są w zakres działań Urzędu Gminy Limanowa. Dlatego liczymy na dużo większe wsparcie od 2015 roku.

trener LKS „Wierchy” Pasierbiec

Mateusz Wroński

Limanowa, dn. 15 stycznia 2015 r.

• Komentarzy [0]
  • czytano: [656]

Dodaj swój komentarz

Autor: Treść:pozostało znaków:

O klubie:

SPONSORZY KLUBU:

- Urząd Gminy Limanowa

- Doratex-Ubezpieczenia

- GM Meble

Nazwa klubu:
Ludowy Klub Sportowy "WIERCHY" PASIERBIEC

Adres: 34-601 Pasierbiec (k.Limanowej)

Rok założenia: 1953

Barwy klubowe: zielono-żółte

- - -

Aktualnie - w sezonie 2015/2016:

Klub bierze udział w rozgrywkach:
(Okręg Limanowski)

- Seniorzy Klasa 'B'

- Trampkarze II Liga

Prezes Klubu: Grzegorz Mucha

Trener drużyny Trampkarzy: Mateusz Wroński

- - -

Władze Klubu: http://wierchypasierbiec-trampkarze.futbolowo.pl/menu,2,20,wladze-klubu.html

Wyniki

Ostatnia kolejka 18
LKS Rybie 0:3 Zenit Kasinka Mała
Wierchy Pasierbiec 9:1 Ostra Olszówka Raba N.
LKS Mordarka 0:2 Orkan Szczyrzyc
Uran Łukowica 5:3 Słomka Siekierczyna
LKS Rupniów 5:0 AKS Ujanowice

Tabela ligowa

Najbliższe spotkanie

W najbliższym czasie zespół nie rozgrywa żadnego spotkania.

Najbliższa kolejka

Najbliższa kolejka 19

Treningi - LATO 2016:

T R E N I N G I . . .

WTORKI:

- w godz. 17:00-19:00

/ lub STADION: pod Szpitalem w Limanowej/

/ lub STADION: LKS Wierchy Pasierbiec/

CZWARTKI:

- w godz. 17:00-19:00

/ lub STADION: pod Szpitalem w Limanowej/

/ lub STADION: LKS Wierchy Pasierbiec/

SOBOTY:

/lub STADION: LKS Wierchy Pasierbiec

(miejsce treningu zależy od warunków atmosferycznych)

- kontakt z trenerem:

Najnowsza galeria

Wakacje 2014: turnieje w Mordarce, Rupniowie i Łososinie. Mistrzostwo Gminy.
Ładowanie...

Losowa galeria